Ate Dirk Bergsma

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamAte Dirk
InitialenA.D.
AchternaamBergsma
GeslachtMan
Geboren24-06-1923 in Drachten.
Overleden30-01-1945 in Neuengamme.


 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer49868

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 1944-09-10*

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1945-01-30
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1945-01-30, tot deze datum, †

Literatuur

Gedenkboeken OGS
boek 34

Ingezonden verhalen over Ate Dirk Bergsma

In Memoriam - 09-09-2016

"Ate Dirk Bergsma, geb. 24 Juni 1923, zoon van E. R. Bergsma, Zuiderbuurt 53. Op 19 Aug. 1944 gearresteerd door de z.g. Schalkhaarpolitie, bracht de landwacht hem 21 Aug. d.a.v. naar Leeuwarden over en ging hij op 29 Aug. naar Amersfoort. Van hier op 4 Sept. (met vorengenoemden heer Wagenaar) naar Duitschland. 21 Maart 1945 ontvingen de ouders het volgende korte, ijskoude bericht van de Sicherheitspolizei te Leeuwarden: „Ate Dirk Bergsma, geb. 24-6-1923; zich te wenden voor de overlijdensacte Lager-Crematorium Neuengamme bij Hamburg". Verdere bijzonderheden ontbraken geheel."

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal door Aafje Rusticud - 26-01-2021

Ate Dirk Bergsma is mijn oom, die ik nooit heb leren kennen.

Al op jonge leeftijd werd er door mijn moeder, Tjitske Anna Bergsma (overl. 2015) vertelt over haar overleden broer. Voor mij betekent dat ik sindsdien op 4 mei dodenherdenking vooral aan hem denk. Oom Ate werd waarschijnlijk verraden, hij zat ondergedoken maar had ernstige last van heimwee en kwam dan af en toe stiekem even thuis.

Mijn moeder vertelde dat hij de eerste dagen gevangen werd gehouden met nog meer mannen in het toenmalige gebouw van de Waterleiding op de hoek van Beter Wonen en de Torenstraat. Dat ze daar ook mensen hoorden gillen ( waarschijnlijk door marteling) en dan belden zij en haar vrienden aan en dan was het weer een tijdje stil. Mijn opa heeft nog geprobeerd om zijn zoon vrij te krijgen wat natuurlijk mislukt.
Wat ik ook weet is dat hij een briefje schreef voordat hij naar Leeuwarden werd overgeplaatst met de vraag naar zijn gitaar. Die gitaar hebben ze hem in ieder geval nog kunnen brengen.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen