Johannes Bel

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamJohannes
InitialenJ.
AchternaamBel
GeslachtMan
Geboren15-07-1918 in Leerdam.
Overleden16-12-1944 in im Hauptlager KZ Neuengamme.


 

Neuengamme

Aangekomen op10-09-1944
Vanaf plaatsAmersfoort*

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 10-09-1944*

Kampen

Neuengamme, hoofdkamp
belxxx19180715

Geleden ziektes

enteritis (catarrale darmslijmvliesontsteking), Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60 tot 1944-12-16

Voorkomen in literatuur

Gedenkboeken OGS, boek 34

Ingezonden verhalen over Johannes Bel

Geschreven door Tjoerd Zweije op 18-12-2018

Johannes Bel (15-07-1918) nr. 49154 ‘contractbreuk’

Johan Bel was verloofd met Gerrie Heijsteeg. Van beroep was hij betonwerker. Hij komt uit een gezin van 4 kinderen. Ze woonde op de Tiendweg te Leerdam, waar vader een huisje had laten bouwen. De familie was betrokken bij elkaar. Vader was een lieve man, moeder was afstandelijker en harder. De familie was kerkelijk, doch niet streng in de leer.

Johannes was te werk gesteld in het Ruhrgebied en had na de bombardementen kans gezien om te ontsnappen en terug te keren naar Leerdam. Hij zal verlangd hebben naar thuis, z’n familie en ook naar zijn vriendin Gerrie. Johan zat net als Dirk Vermeulen op de zangvereniging ‘Zang en Vriendschap’.

Hoewel Johan onder dook en weinig thuis was, was hij wel thuis tijdens de verjaardag van zijn jongere broertje die op 29 aug 1944 11 jaar oud werd. Johan werd opgepakt op 30 aug. 1944 en via Dordrecht naar Amersfoort gestuurd. Het is begin oktober 1944 als hij aankomt in Neuengamme. Het verblijf in Neuengamme was maar van korte duur. Samen met de zes anderen van de groep uit Leerdam, werd hij doorgestuurd naar het buitenkamp in Husum. Volgens meerdere getuigen een van de verschrikkelijkste werkkampen ooit. Daarna door naar Ladelund. Het enige wat we zeker weten is dat hij op 16 december als overleden geregistreerd staat in Neuengamme. Maar het blijkt dat bijna alle Nederlanders uit Husum op 2 november naar kamp Ladelund zijn verplaatst en dat we weten dat op 16 december twee dodentransporten uit Ladelund naar Neuengamme gestuurd zijn. Het overgrote deel van alle doden op 16 december zijn helemaal niet overleden in Neuengamme, maar waarschijnlijk enkele dagen daarvoor in kamp Ladelund. Ze werden allemaal als overleden geregistreerd in Neuengamme. Toon Keuken schrijft dat hij na de oorlog van Karel Foppen hoort dat Toon in Neuengamme is overleden…

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen