Nicolaas Bakker

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamNicolaas
InitialenN.
AchternaamBakker
GeslachtMan
Geboren05-07-1921 in Hoorn (NH).
Overleden27-12-1944 in Neuengamme.


 

Neuengamme

Aangekomen op14-10-1944
Vervoermiddeltrein
Vanaf plaatsAmersfoort
Kampnummer56464

Detentiegeschiedenis

Amersfoort, vanaf 1944-08-29 tot 1944-10-11

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1944-12-27
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1944-12-27, tot deze datum, †

Literatuur

Hier is alles gewoon, dat spreekt... Hoorn in de Tweede Wereldoorlog geschreven door Egbert Ottens
pagina 94
Gedenkboeken OGS
boek 34

Ingezonden verhalen over Nicolaas Bakker

Verhaal door Beheerder van het Digitaal Monument Neuengamme - 23-06-2021

In 2020 kwam het boek: Hier is alles gewoon, dat spreekt... Hoorn in de Tweede Wereldoorlog uit geschreven door Egbert Ottens.
Hij schreef over Nicolaas Bakker:

Werken aan de V1
In 1942 werd Nicolaas Bakker voor de Arbeitseinsatz opgeroepen. Hij werd als metselaar in Peenemünde, een klein dorp op het eiland Usedom tewerkgesteld, samen met de collega-metselaars, de broers Jacobus en Hendrik van ’t Hek en Wim Pommerel jr., alle drie ook uit Hoorn. Vanaf midden jaren dertig werd nabij Peenemünde aan de ontwikkeling van de V1 gewerkt, een soort onbemand straalvliegtuig met een bomlading in de neus dat enkele honderden kilometers kon overbruggen. In het buurdorp Zinnowitz kwam het Hoornse viertal via de rooms-katholieke kerk in contact met Johannes en Margarete ter Morsche. Zij waren afkomstig uit de Achterhoek. Johannes ter Morsche was in de V1-fabriek tewerkgesteld. Zij verbleven bij de ouders van Margarete, die een familiepension in de badplaats runden. Johannes ter Morsche was een overtuigd communist. Hij nodigde het kwartet uit Hoorn op zondagochtenden na de kerkdienst bij hen op de koffie om de jongemannen uit te horen over hun werk. Ter Morsche verzamelde een kleine groep jongemannen om zich heen, de Verzetsgroep Peenemünde, om met hen de bouw van de V1’s te saboteren of op zijn minst te vertragen. Vanaf augustus 1943 waren de fabrieken en verblijven van de ongeveer tienduizend dwangarbeiders doelwit van geallieerde bommenwerpers. Kerst 1943 mochten de Nederlandse bouwvakkers naar huis. De verzetsgroep vroeg hen om niet meer terug te keren. Honderden gaven gehoor aan de oproep, waaronder in ieder geval Nico Bakker. In Rotterdam werd hij opgepakt en na een verblijf in kamp Amersfoort naar Neuengamme gebracht waar hij eind december 1944 overleed.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen