Hendrik Jan Aberson

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamHendrik Jan
InitialenH.J.
AchternaamAberson
GeslachtMan
Geboren06-02-1916 in Amsterdam.
Overleden16-02-1943 in Neuengamme.


 

Neuengamme

Aangekomen op18-12-1942
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer13263

Detentiegeschiedenis

Amersfoort*, tot 1942-12-18*

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1943-02-16
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1943-02-16, tot deze datum, †

Literatuur

Gedenkboeken OGS
boek 34

Ingezonden verhalen over Hendrik Jan Aberson

Een vergeten tas - 06-10-2017

Hendrik Jan Aberson (26) heeft van een vijf meter lange overnaadse vlet. Met Albert de Gier (20), Jaap Kwinkelenberg (19) en Chris Reyers (19), allen uit Den Helder en timmerman, knappen ze de boot in een gehuurde garage aan de Helderse Ruyghweg op. De mannen kennen elkaar goed van het zeilen op het Amstelmeer.

Bij het Wehrmachtsheim in Den Helder halen ze een mast weg en zelf maken ze een zeil. Uit een proviandkelder van de Wehrmacht in de duinen gappen ze ingeblikte voedingswaren.

Op de avond van 15 februari 1942 tillen ze de vlet op een handkar en camoufleren de boot aan alle kanten met planken. Na het invallen van de duisternis dragen ze de vlet op de schouders door de duinen bij Callantsoog. Het regent en de wind wakkert aan tot stormkracht. Op zee krijgt de wind steeds meer vat op het bootje. De mast breekt af. Op een kilometer of drie uit de kust begint het bootje water te maken. Er zit niets anders op dan terug te keren. Op het strand laten ze de vlet achter. Te voet gaan ze terug naar Den Helder.

Ze vergeten een tas met brieven en papieren die in de vlet is verborgen. Nog diezelfde dag arresteren de Duitsers het viertal. Ze worden afgevoerd naar de gevangenis van Scheveningen, het 'Oranjehotel'. Via het huis van bewaring aan de Gansstraat in Utrecht worden ze op transport gesteld naar concentratiekampen in Duitsland. Daar komen ze in de loop van 1943 om het leven.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen