Alphons Joseph Petrus Aarnoutse

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamAlphons Joseph Petrus
InitialenA.J.P.
AchternaamAarnoutse
GeslachtMan
Geboren31-05-1920 in Sas van Gent.
Overleden05-03-1945 in Neuengamme.

Reden arrestatieverzet/illegale pers
Gearresteerd inRotterdam?
VerzetsgroepDe Nederlander

 

Neuengamme

Aangekomen op14-10-1944
Vanaf plaatsAmersfoort*
Kampnummer56108

Detentiegeschiedenis

Amersfoort, vanaf 1944-06-29 tot 1944-10-11

Geleden ziektes

Plaats: Hamburg-Neuengamme, Hausdeich 60
Periode: tot 1945-03-05
 In de bewaard gebleven dodenboeken van Neuengamme (de registratie van overleden gevangenen) staan verschillende ziekten waaraan gevangenen zijn gestorven: enteritis, tuberculose, dysenterie, hartfalen, enz. Dat is verhullend. De ware doodsoorzaak zijn vrijwel altijd de abominabele omstandigheden in het kamp geweest. Bovendien zijn de gegevens volledig onbetrouwbaar. Vaak werd er in de registratie maar wat opgeschreven. (Bron: Nederlanders in Neuengamme)

Verblijf in welke kampen

Neuengamme, hoofdkamp
Periode: 1945-03-05, tot deze datum, †

Literatuur

Het vrije woord
Gedenkboeken OGS
boek 34
Zeeland
Het grote gebod1979

Ingezonden verhalen over Alphons Joseph Petrus Aarnoutse

Verhaal door Beheerder Digitaal Monument Neuengamme - 27-03-2018

Samenvattingen uit het boek “ Herinner U de Namen” ( Ad Franken.)

Alphons Joseph Petrus Aarnoutse en Willem Voet

Fons wordt geboren op 31 mei 1920 in Sas van Gent. Hij is de kassier van het distributiekantoor, gevestigd aan het Hof te Zandeplein nummer 21 te Kloosterzande. Hij woont bij zijn moeder die weduwe is met zijn oudere broer en twee kleine zusjes, op het adres Cloosterstraat 112 te Kloosterzande. Fons is verloofd met Margriet de Nijs.

Willem Voet wordt geboren op 27 oktober 1915 te Hontenisse en woont bij zijn ouders op het Hof te Zandeplein nummer 17 te Kloosterzande.( Sjef Voet en Irma Engels). Willem heeft twee broers. Willem werkt als boekhouder bij de boterfabriek aan de Hulsterweg. Hij is verloofd met Agnes Cammaert.

Onder druk van Willem Voet werkt Fons mee om een afdruk te maken van de kluissleutel van het distributiekantoor. Op 20 maart 1944 wordt het distributiekantoor succesvol overvallen. Op 25 mei 1944 wordt Willem voor de tweede keer door de SD gearresteerd en in een cel van het politiebureau in Terneuzen vastgezet waaruit hij eerder wegens gebrek aan bewijs, ontslagen werd. Op 29 mei 1944 wordt Fons Aarnoutse op zijn huisadres gearresteerd en eveneens in Terneuzen vastgezet. Een poging hen uit hun cel te bevrijden mislukt op 28 juni 1944. De volgende dag worden ze allebei overgebracht naar het kamp Amersfoort. Op 11 oktober 1944 volgt deportatie naar het concentratiekamp Neuengamme, waar zij op 14 oktober aankomen.

Willem wordt tewerk gesteld in het buitenkamp Hamburg- Hammerbrook, gelegen aan de Spaldingstraβe. De enige watervoorziening is een badkuip. De waterleiding functioneert niet omdat die wegens bombardementen is vernield. Er breken snel ziektes uit. In de verwoeste stad moet puin geruimd worden en gezocht naar niet ontplofte bommen. ( zie Jos Serrarens.) Gevangenen lijden honger en zijn genoodzaakt vuilniszakken te doorzoeken naar iets eetbaars. Lijken worden verzameld in een benedenruimte van de Georgsburg, een voormalige tabaksfabriek en daarna overgebracht naar het crematorium van het hoofdkamp aan de Hausdeich te Neuengamme.

Willem overlijdt op 7 januari 1945 en wordt in eerste instantie begraven op de begraafplaats te Ohlsen. Hij wordt daarna herbegraven op de begraafplaats te Groenendijk. Toen zijn graf in aanmerking kwam om geruimd te worden, werden zijn stoffelijke resten bijgezet op het ereveld te Loenen, Apeldoorn.

Fons wordt na zijn aankomst te Neuengamme in veewagons naar het kamp Husing- Schwesing overgebracht, gelegen in het noorden van Duitsland. Hij wordt ingezet bij de aanleg van de Friesenwall. In het moerassig gebied wordt tien tot twaalf uur onder leiding van kapo’s gewerkt. Gevangenen staan daarbij voortdurend in het koude grondwater. Ze worden mishandeld en lijden honger. Bij het naderen van de geallieerden wordt het kamp op 19 december 1944 ontruimd, waarna Fons met alle overgebleven gevangenen terug naar het hoofdkamp Neuengamme getransporteerd wordt. Het kamp komt overvol te zitten door de toestroom van gevangenen uit de vele andere buitenkampen. Ongedierte tiert er welig en er breken ziektes uit zoals dysenterie, tuberculose en tyfus.

Op 5 maart 1945overlijdt Fons in het kamp. Zijn lichaam wordt gecremeerd.

Fons Aarnoutse werd postuum onderscheiden met het Verzets- herdenkingskruis.

In augustus 1950 ontving mevrouw Aarnoutse via het Rode Kruis een enveloppe, inhoudende een brillenkoker met brilmontuur, een gouden horlogekettinkje, een zegelring en een verlovingsring. De sieraden werden aan Fons geschonken door zijn verloofde, Margriet de Nijs.

Familieleden van Fons Aarnoutse en Willem Voet hebben in het boek “De overval op het Distributiekantoor te Kloosterzande 20 maart 1944” kennis genomen van de rol die Fons en Willem speelden bij de organisatie van de overval, hun aanhouding, gevangenschap, deportatie en de omstandigheden waaronder ze om het leven kwamen.

Bron: Oorlogsgravenstichting

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen