Gerrit Willem Navis

Powered by vir2biz

Persoonsgegevens

VoornaamGerrit Willem
InitialenG.W.
AchternaamNavis
GeslachtMan
Geboren20-05-1900 in Ruurlo.
Overleden15-12-1944 in Ladelund, Arbeitslager.

Gearresteerd doorWehrmacht/SD/SS
Reden arrestatierepresaille/verzet
Gearresteerd inPutten
Gearresteerd op02-10-1944
VerzetsgroepNSF

 

Neuengamme

Aangekomen op14-10-1944
Vervoermiddeltrein
Vanaf plaatsAmersfoort

Detentiegeschiedenis

Amersfoort, vanaf 02-10-1944 tot 11-10-1944

Kampen

Ladelund
Neuengamme*

Geleden ziektes

Dysenterie, Ladelund, Arbeitslager tot 1944-12-15

Voorkomen in literatuur

Bezettingstijd in Friesland, p.219 e.v.
Gedenkboek Putten 1948
Het grote gebod1979
Hun naam leeft voort, blz. 145
Tekens aan de weg1980

Ingezonden verhalen over Gerrit Willem Navis

Geschreven door Erik Dijkstra op 14-03-2017

In 'Sunny Home', het huis aan de Lageweg 47 in Burgum, woonde tijdens de oorlog de rijksontvanger G.W. Navis met zijn gezin. het huis was het centrum van het illegale werk in Tytjerkstradiel en omgeving. Gerrit Willem Navis (geboren in 1900) heeft tot de zomer van 1944 een leidende rol in het verzet gehad.

Op 7 september 1941 stortte oostelijk van Burgum bij de Kloosterlaan een geallieerd vliegtuig neer. De vijf bemanningsleden, afkomstig uit Engeland, Nieuw Zeeland en Australië, kwamen daarbij om het leven. Bij de teraardebestelling op 9 september werd op initiatief van Navis een grote krans gelegd. In datzelfde jaar was de rijksontvanger al bezig met het inzamelen van geld voor het Nationaal Fonds, dat de financiële zaken van het verzet beheerder, en het leggen van contacten voor de illegaliteit. Begin 1942 ging via de inspecteurs van de belastingen in Friesland de hulp aan zeevarenden lopen. Navis was hiervoor het steunpunt. Hij was een man met een groot organisatietalent en heeft, vaak vanachter het bureau op het ontvangerskantoor, veel verzetswerk verricht. Hij zette zich in voor de hulp aan piloten, Joden, politieke vluchtelingen en mensen die verplicht voor de Duitsers moesten werken. Ook hield hij zich bezig met het regelen van onderduikadressen, valse identiteitspapieren en bonkaarten voor gezochte personen.

Het plan voor de geslaagde overval op het gemeentehuis in Burgum, op 4 februari 1944, werd in huize Navis voorbereid. Toen een 'foute' belastingambtenaar argwaan kreeg jegens aan de Zomerweg verblijvende evacuées, was Navis de redder in nood. Van de verhuiskaart van de gevluchte personen had de belastingdienst nog steeds geen afschrift gekregen. Dat was tegen de regels en dus hoogst merkwaardig. Via het ontvangerskantoor werd de kwestie door Navis geregeld. Dat was maar goed ook, want de vluchtelingen waren ondergedoken Joden.

De administratieve gegevens van het Nationaal Steun Fonds lagen opgeslagen in het pakhuis van Tamminga een de Schrans in Leeuwarden. toen de Duitsers daar op 19 juli 1944 een inval deden kregen ze de administratie in handen. Alle verzetsleiders moesten onderduiken. Navis vluchtte met zijn gezin naar het huis van zijn moeder in Putten.

Op 1 oktober van dat jaar werd dat Gelderse dorp door het noodlot getroffen. Bij een als represaille gehouden razzia werden 600 mannen en jongens opgepakt en naar Duitse concentratiekampen gevoerd. Na de oorlog keerden slechts 44 van hen terug.

Een van de vele slachtoffers was de Burgumer verzetsleider Gerrit Willen Navis. Hij overleed op 15 december 1944 in Kamp Neuengamme (Ladelund).

Uit:"Tekens van toen in Tytjerkstradiel", door Eize de Boer, Houkje Rijpstra en Auke Steegstra

Verhaal insturen

U dient ingelogd te zijn om een verhaal in te sturen.

Inloggen

Foto insturen

U dient ingelogd te zijn om een foto in te sturen.

Inloggen

Wijzigingen doorgeven

U dient ingelogd te zijn om een wijziging/opmerking te versturen.

Inloggen